Salam

Tuesday, October 20, 2009

APAKAH DIA HAJI MABRUR


APAKAH DIA HAJI MABRUR

Ihsan: Jabatan Mufti, Kerajaan Negeri PerlisKAUM MUSLIMIN SIDANG JUMAAT YANG DIMULIAKAN,

Tajuk khutbah Jumaat kita pada hari ini ialah apakah dia haji mabrur. Alhamdulillah, syukur kita ke hadrat Ilahi kerana kita sedang berada pada hari yang mulia dan bulan yang berkat ini, menyambut Hari Raya Haji, sesungguhnya sangat bertuah bagi jemaah haji yang berada pada hari ini di Makkah al-Mukarramah setelah berada di Padang 'Arafah, tempat yang dipenuhi dengan rahmat dan berkat, tempat dimustajabkan doa. Merekalah yang benar-benar dapat merasakan betapa besarnya hikmah yang terkandung dalam ibadah haji.KAUM MUSLIMIN SIDANG PENDENGAR YANG MULIA,

Kita semua sedia maklum bahawa ibadah haji merupakan satu rukun Islam yang lima dan satu kewajiban yang mesti ditunaikan.

Sabda Rasulullah S.A.W, maksudnya:

"Wahai manusia! Sesungguhnya Allah telah fardukan ibadah haji ke atas kamu, maka hendaklah kamu tunaikannya..."

HR Imam Bukhari).

Firman Allah S.W.T di dalam surah Ali 'Imran ayat 97:

Maksudnya:

"Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadah haji dengan mengunjungi Baitullah, iaitu sesiapa yang mampu sampai kepadanya".

Kemampuan yang dimaksudkan menurut sebuah Hadith 'Az-Zaadu war-Raahilah', iaitu mempunyai bekalan yang cukup dan kenderaan yang boleh menyampaikannya ke Tanah Suci Makkah al-Mukarramah, dengan penjelasan ini maka tidak layak sama sekali bagi seseorang Islam yang berkemampuan untuk berdolak-dalik menangguhkan ibadah haji, seperti dia berkata belum sampai seru atau hendak menukar kereta baru atau hendak beli rumah baru dan sebagainya.

Sabda Rasulullah S.A.W,:

Maksudnya:

"Bersegeralah kamu menunaikan fardu haji kerana seseorang itu tidak tahu barang yang akan berlaku ke atasnya (mati)".

(HR Imam Ahmad)

Apa yang mendukacitakan ialah terdapat segelintir umat Islam yang berkemampuan, tetapi mereka lebih mengutamakan melancong ke tempat lain lebih dahulu daripada menunaikan fardu haji, seperti melancong ke Hong Kong, Paris, London dan lain-lain. Amatlah rugi bagi mereka yang berbuat demikian.KAUM MUSLIMIN SIDANG JEMAAH YANG TERHORMAT,

Disamping kita berazam dan berdoa, marilah sama-sama kita berusaha dengan gigih agar dapat menunaikan ibadah haji dengan sempurna sehingga kita memiliki haji yang mabrur. Seorang manusia rasa bangga apakala dia disebut dengan tetamu di raja. Maka hamba Allah yang beriman berasa sungguh-sungguh bangga kiranya dia disebut dengan tetamu Allah, ketahulah bahawa orang yang pergi mengerjakan ibadah haji atau umrah, mereka adalah menjadi tetamu di raja bagi segala raja iaitu tetamu Allah (wafudullah).

Sabda Rasulullah S.A.W,:

Maksudnya:

"Orang-orang yang mengerjakan ibadah haji dan umrah ialah tetamu Allah. Jika mereka memohon doa Allah perkenankan. Dan jika memohon keampunannya Allah ampunkan".

(H.R. Imam An-Nasa'i).

Manakala wang ringgit yang dibelanjakan untuk menunaikan ibadah haji itu dijamin tidak rugi, bahkan mendapat keuntungan di dunia dan akhirat nanti.

Sabda Rasulullah S.A.W, maksudnya:

"Perbelanjaan yang dikeluarkan untuk mengerjakan ibadah haji sama seperti dibelanjakan pada perang fisabilillah, setiap wang ringgit yang dibelanjakan itu akan digantikan dan digandakan sebanyak tujuh ratus kali ganda."

(HR Imam Ahmad).KAUM MUSLIMIN SIDANG JEMAAH YANG BERBAHAGIA,

Ketahuilah, bahawa haji mabrur akan dibalas di sisi Allah dengan syurga. Sabda Rasulullah S.A.W,:Maksudnya:

"Kesalahan yang berlaku di antara umrah itu diampunkan, manakala haji mabrur pula tidak ada balasan baginya melainkan syurga".

(H.R. Imam Bukhari dan Muslim).

Difahamkan daripada Hadith tersebut bahawa ibadah umrah akan menghapuskan dosa, oleh itu kalau kita diberi kesempatan berumrah maka janganlah kita sia-siakan peluang itu, manakala haji mabrur pula telah dijanjikan dengan balasan syurga yang menjadi idaman oleh setiap orang Islam, untuk itu usahakanlah agar kita mendapat haji mabrur.

No comments:

Post a Comment